onsdag 23 oktober 2013

Hur du gör en rak tårta

Att få till en tårta som har raka kanter och en vacker rak topp, gärna med riktigt skarp kant mellan toppen och sidorna, är bland det svåraste jag stött på hittills i tårtbakandets förunderliga värld. Jag vet inte hur många filmer och tips jag gick igenom innan jag kom fram till att det här är den bästa metoden för mig. Nedan visar jag hur jag gör, denna gång är det en fyrkantig tårta, men metoden är exakt den samma med en rund tårta, bara lite enklare då du slipper hörnen.

Bra verktyg att ha är dessa:
Jag använder mig av ett snurrande fat från IKEA som heter Snudda och kostar strax under en 50-lapp. Jag har en spatel avsedd för tårtor och en spackelgrej som är avsedd för färg och köpt i en färghandel. Dessutom har jag en degskrapa i plåt som är lite mindre och behändig att ha just för hörnen. 


Dela din tårtbotten efter tycke och smak. Jag har bakat mina bottnar i engångsformar och behövde därför bara jämna till toppen och dela varje bit i två lager.

Klipp till en bit smörpapper som är något större än dina tårtbottnar. Lägg på och fördela ut en rejäl klick smörkräm lite större än din tårtbotten. Jämna till det någotsånär. Jag brukar ha ungefär knappt en cm tjocklek på krämen här.

Lägg nu på den första botten, det är detta lager som kommer bli överst i din tårta och den sida du vänder nedåt kommer vara toppen på tårtan.

Nu är det bara att fortsätta att fylla tårtan med vad det nu är för gott du planerat att ha mellan lagren. 

När du fyllt din tårta och lagt på bottenlagret kan du spackla den med ett tunt lager smörkräm. Ibland kan det unerlätta att stoppa in tårtan i kylen innan du börjar spackla, eller rent av mellan lagren.
Detta är ingen skönhetstävling, detta gör du bara för att inte dra runt alla smulor när du sedan ska spackla tårtan till dess riktiga form. Du ser hur sned min tårta fortfarande är. Stoppa nu in hela härligheten i kylen en stund. 30 minuter brukar vara lagom eller 5 minuter i frysen.

Nu är det dags att ge tårtan sin slutgiltiga form. Jag börjar nedifrån och går uppåt och lägger på ett rejält lager med smörkräm runt hela tårtan. Det kan tyckas mycket, men det mesta kommer jag att dra bort med de verktyg du såg ovan. På det här viset kan jag nämligen täcka över ojämnheterna och ge tårtan en vacker, rak form. 

Eftersom detta är en tårta som dessutom behöver fyra raka hörn så drar jag ut smeten en bit utanför tårtan. När jag sedan lagt smörkräm runt om kan jag jämna till hörnen. 

Nu är hela tårtan täckt med smörkräm. Det är nu den ska formas genom att med lätt hand dra bort så mycket smörkräm så att varje sida blir rak och fin. Det underlättar då att smörkrämen fin och smidig (i motsats till min här). Hur mycket smörkräm du låter sitta kvar på tårtan beror lite på hur ojämn den var från början och hur mycket du gillar smörkrämen. 

Nu börjar jag bli nöjd med tårtans form och ställer den i kylen en stund till. Som du ser har jag även skrapat bort överflödig kräm från bakplåtspappret så att jag fått en jämn kant nedtill.

Jag lägger på två bitar bakplåtspapper. Anledningen till det är att dessa papper kommer att hamna under tårtan. När jag sedan dekorerat tårtan och lyft över den till ett tårtfat kan jag lätt dra bort pappren och med dem det eventuella kladd som samlats där. 

Uvanpå bakplåtspappren lägger jag en liten skärbräda. Ju mindre desto lättare att få in tårtan i kylen. Dock ska hela tårtan rymmas under den. Och nu är det dags för det som är läskigast när man gör detta första gången. Nämligen att fatta tag i båda skärbrädorna och vända tårtan upp och ned. Första gången var jag säker på att jag skulle tappa alltihopa men du kommer märka att det faktiskt inte alls är så svårt eller riskfyllt. Ta det bara lugnt och känn efter var du har tyngden. 

Och nu är tårtan vänd, den har en perfekt rak översida och vassa fina kanter. Om du nu vill ha den extra jämn och fin så kan du doppa din spatel i hett vatten och stryka med den utmed hela tårtan. Då kommer smörkrämen att få en betydligt finare, jämnare yta. Jag fick några veck på toppen efter bakplåtspappret. De var små och inte så störande så jag gjorde inget åt det, men när sockerpastan kom på och jag jämnade ut den med min Smoother så syntes de fina vecken! Så, med andra ord, underarbetet är lika viktigt som vid tapetsering!

Inga kommentarer: