fredag 11 oktober 2013

Flower paste peony tutorial


Att göra en pion av sockerpasta, eller i det här fallet flower paste, är egentligen inte speciellt svårt men du behöver ha lite tålamod. Flower paste är en mer elastisk variant av sockerpasta, du kan antingen köpa färdigt eller så kan du tillsätta CMC till sockerpastan. CMC är ett pulver man köper i butiker som säljer bakprylar. Jag har gjort egen sockerpasta, det är mer ekonomiskt så, och jag har tillsatt CMC till den. Jag har inget att jämföra med för jag har aldrig köpt färdig massa, men jag är mycket nöjd med min variant. Både ekonomiskt och funktionsmässig.

Det här är min första pion, så det finns absolut förbättringspotential. Jag har inte använt en pionutstickare, istället har jag använt det jag har, en vallmoutstickare. Att köpa utstickare för varje blomma är både kostsamt och platskrävande och därför är det bra om man kan hitta fler användningsområden för det man redan har.

Så här gjorde jag
Det här är de saker jag använde (från vänster till höger):
1. Skumdynor. En mjuk och en som är lite fastare.
2. Kavel
3. "Ball tool"
4. Rosa gelefärg
5. Tandpetare
6. Vatten och en pensel
7. Vallmoutstickare, 2 olika storlekar. Den vita platta saken bredvid är en veiner. Den använde jag inte.
9. Flowerpaste. OBS! Förvara den i tätslutande plastpåse, den torkar snabbt!
Jag använde även en äggkartong att sticka ner blomman i medan jag arbetade med bladen, lite hushållspapper, lite florsocker så att inte degen skulle klibba, samt två bitar clingfilm/plastfolie.

Jag började med att färga in en mindre bit av pastan med rosa gelefärg. Jag knådade inte in färgen jämt utan lät den vara lite marmorerad. 

Sedan formade jag en lagom stor kula, ca 2-3 cm i diameter. Jag stack in en tandpetare, även om jag visste att den skulle lossa.

Degen kavlar jag ut så tunt att jag kan se mönstret från bakunderlägget genom det. 

När jag stuckit ut mitt första kronblad lade jag den utkavlade degen mellan plastfolien för att degen inte skulle torka. 

Som du ser behövdes inte riktigt hela kronbladet till den stoleken jag valde på blomman.

Jag lade kronbladet på den hårdare av de två skumdynorna. Med smala ändan av bollverktyget tunnade jag ut yttersta kanten av kronbladet så att det liksom lockar sig lite. Det här kan man behöva träna på lite om man är ovan.  Ett tips är att se till att kronbladet är riktigt torrt så inte bollen fastnar i det. 

Jag flyttade kornbladet till den mjukare skumdynan, vände på bollverktyget till den tjockare sidan och tryckte med en cirkulär rörelse i mitten på kronbladet. Detta ger kronbladet en rundad form som bättre passar mot degkulan som den ska sättas fast på. 

Jag penslade vatten på nedre delen av kronbladet och tryckte fast det mot degkulan. Många använder ätbart klister för detta eller så kan man göra eget klister med CMC men jag tycker att vatten räcker ganska långt. 

Jag fortsatte att trycka fast kronblad runt hela kulan så att den doldes helt. 

Sedan fortsatte jag att sätta fast en andra rad av kronblad.

Det är bara att sätta dit kronblad efter kronblad, på samma vis som de första. 

När min lilla deg inte längre var tillräckligt stor tog jag en bit vit deg och knådade ihop, återigen så att degen blev marmorerad, fast nu ljusare. 



Jag satte fast ännu fler kronblad. När blomman var så här stor tyckte jag det var dags att byta utstickare och använda den andra som är lite större och har en lite annan form upptill. 

Pincipen är den samma som från början. "Krulla" den yttersta kanten, gör bladet lite runt och klistra fast på blomman. Jag nöp bort den nedersta spetsen av kronbladet för annars blev den lite för lång för min blomma. 

När jag kände mig nöjd med blommans storlek ställde jag den i en fruktskål med galler och stöttade upp kronbladen med lite hushållspapper där jag tyckte att det behövdes. Jag låter blomman torka minst ett dygn, gärna längre. Sedan förvarar jag den i ett skåp, på ett fat. Inte i någon lufttät burk eller plastpåse, då finns risken att den mjuknar.

Som jag nämnde i början lossade tandpetaren medan jag arbetade på blomman. Jag tog lite vatten på den och stack in den igen i botten. Tandpetaren kan man korta av lite med en sax om det behövs, men den är väldigt bra att ha för att sätta fast den tunga blomman på tårtan. 

Inga kommentarer: