lördag 3 augusti 2013

Skärgårdskakor


Jag är inte speciellt förtjust i kex och småkakor som dessa men ibland blir man faktiskt sugen. Speciellt i min familj är det just manen som blir sugen.

Det här receptet hittade jag i "Sju sorters kakor" under namnet Skärgårdskakor. Jag vet inte riktigt varför de heter så för jag förstår inte alls kopplingen. Du hittar receptet längst ned.

Kakorna är gjorda på en ganska fet deg med väldigt lite bakpulver vilket gör att de blir tunna och spröda och är enormt svåra att baka ut. Jag fick använda en slickepott för att lyfta över dem till plåten och ändå gick flera sönder. Det som dock är fint med detta recept är att kakorna innehåller hasselnötter som ska hackas. Jag valde att köra dem i mixern så att det mesta blev en blandning av pulver och hackat. Hasselnötter smakar inte bara gott i småkakor, de innehåller också något som gör att de hjälper till att bryta ned fettet du har i kroppen, speciellt runt magen sägs det. Alltså borde det vara perfekt att ha dem i feta små kakor.Skärgårdskakor (på Momas sätt)
150 g smör
1 dl socker
1 dl grovmalda nötkärnor
3-4 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver

Rör socker och rumsvarmt smör poröst.
Tillsätt de torra ingredienserna och rör ihop till en deg. Låt degen vila i kylen minst 30 minuter.

Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper. Du kan om du vill avsluta med att ta bort det övre pappret och kavla några tag med en kruskavel. Personligen tyckte jag bäst om de kakor som jag inte kruskavlade.

Använd ditt favoritmått för att ta ut kakorna och lägg dem sedan på en plåt med bakplåtspapper. Jag hade jättesvårt att få upp kakorna från underlaget. Det som funkade bäst var att använda en silikonslickepått och liksom "skrapa" upp dem försiktigt utan att formen förändrades. Då provade jag ändå med att ha i mer mjöl och ställa i kylskåp mycket längre än receptet angav.

Grädda kakorna i ugnen ca 15 minuter på 175 grader.

De färdiga kakorna förvarar jag i en kakburk... men hos oss lär de inte förvaras speciellt länge. De är nämligen mycket goda!Inga kommentarer: