torsdag 29 augusti 2013

Ölandssommar


Efter några fantastiska, varma, dagar i Västervik fortsatte vår resa mot Öland och Ekerums Camping. Ekerum skulle jag vilja kalla för camping basic. Här fanns det mesta, vi bodde nära servicehuset, inga oväntade avgifter, allt var rent, men inget extra utöver det man väntade sig i form av service. Däremot fanns ett trevligt poolområde och en fin sandstrand.

När vi åkte över Ölandsbron började det regna. När vi kom fram till campingen blåste det rätt rejält men vi bestämde oss för att sätta upp förtältet, för det blåste ju inte mer än så...

Efter det följde några av de värsta timmarna i mitt campingliv. Timmar då tältpinnar runt omkring flög genom luften som plockepinn och sambon fick ägna åt att göra fast tältet och vakta så att ingen sprang på linorna i mörkret. 12 timmar varade stormen. Oavbrutet. Och det var... ganska läskigt.

Efter stormen följde en slags mellandag som vi tillbringade med att åka runt på Öland och titta på den vackra naturen. Trots att jag varit på Öland tidigare var det nu jag insåg hur vackert det är där... precis som i hela vårt avlånga land. När man tar sig tid att se sig omkring så inser man plötsligt hur vackert vi bor, trots kyla, regn och skitväder.

En glimt av Alvaret. Jag var dock mer fascinerad av alla vackra blommor. Somliga skulle säkert kalla dem ogräs.

Tistlar är också vackra. Jag ser alltid Ior framför mig. 

Väderkvarnar. De finns överallt. I alla tillstånd. 

Öländska kroppkakor och rårakor. Jag avstod kroppkakorna. Men nu blir jag plötsligt sugen. 

Klockor. 

Alvaret. Och en hotfull himmel som trots allt valde att spricka upp.

Vallmo. Jag har svårt att tänka mig att det finns vackrare ogräs. I all sin enkelhet lyser de upp. De är så skira och fladdriga på något sätt, och så påminner de om mitt hem. 

Solnedgång. Lugnet börjar infinna sig på riktigt.

Vet du vad de blåa blommorna heter?

Skymningsljus. Den magiska timmen som är ganska lång här i Sverige. 

En annan solnedgång. Nu har lugnet infunnit sig och efter en dag på stranden är det ganska trevligt att sätta sig i förtältet, äta och dricka gott och bara vara. Tillsammans.

1 kommentar:

Elisabeth sa...

Den blå blomman heter cikoria. Under andra världskriget rostades den och såldes som kaffesurr(ogat).