torsdag 8 augusti 2013

Helenas havrekex

Bakarassistent Isabel hjälpte till att ta ut kakorna och att slå in dem.
Jag har länge letat efter recept på kex som inte är så jättesöta och som kan passa till lite ost. Slutligen fann jag dem i Helenas blogg. Ett underbart recept som både är enkelt att göra och som blev himmelskt god. Det fina med kakorna är att de är tillräckligt söta för att funka bra som dopp till kaffet, lika väl som med lite smör och ost på. De är som... hembakta Mariekex, fast så mycket godare.

Titta gärna in till Helena, hon är så mycket mer huslig än jag och delar med sig av en massa fina tips och recept.

Tack Helena för receptet!
Du hittar det längst ned.


Helenas havrekex (my way)

Originalreceptet är en sats som är dubbelt så stor som denna men personligen tycker jag att detta var mer än nog, både att baka ut och att förvara. Resultatet blev minst det fyrdubbla som du ser på bilden ovan.

5 dl mjölk
250 g havregryn
150 g smör
25 g hjorthornsalt (en påse)
1,5 dl strösocker
1 tsk salt
ca 8-9 dl vetemjöl

Låt mjölken och havregrynen svälla i några timmar, gärna över natten.

Smält smöret och häll det över de blötlagda havregrynen, men se till att du har en tillräckligt stor bunke. 

Blanda ner hjorthornsalt, strösocker, salt och vetemjöl. Jag behövde en hel del extra mjöl vid utkavlingen.

Ta mindre delar av degen och kavla ut tunt, tavsluta med några tag med kruskaveln. Ta ut kakorna med ditt favoritmått och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt.

Grädda lite högre upp än mitt i ugnen i 200° i 7 – 9 minuter (i min ugn behövde kakorna 11 minuter).

Jag lät kakorna svalna på galler. 

Inga kommentarer: