lördag 1 juni 2013

Födelsadagstårta till födelsedagsbarnet Isabel


Idag, den 1 juni, fyller min lilla bebis 9 år!

Hon gav mig klara direktiv om hur hennes tårta skulle se ut och hon hjälpte till med att göra blommorna.

Inuti är det chokladbotten och hemmagjord hallonmousse som jag gjorde efter eget huvud (recept längst ned).

I övrigt skulle man kunna säga en hel del om insidan av tårtan. Som till exempel att det är ett mirakel att det blev en tårta alls. Den första botten jag gjorde blev en fullständig katastrof. Jag tog ut den för tidigt och lyckades dessutom tappa den så allt rann ut. Ja, det rann. Så mycket för tidigt lyckades jag ta ut det.

Den andra botten jag bakade lyckades jag med att undgå att se att det ensamma mjölkpaketet i kylen inte ens innehöll hälften av mängden mjölk jag behövde. Jag vet inte om det var därför tårtan såg ut som en jordbävning på toppen.

Det hemmagjorda hallonexperimentet blev visserligen gott, men när jag fyllde tårtan med den så började det rinna ut och när jag spacklade tårtan höll den på att helt haverera. Det hade behövts betydligt mer tid i kylskåpet för att den skulle bli stabil nog för att jag skulle kunna ge den en fin form. Dessutom insåg jag, när tårtan var serverad, att jag nog egentligen borde vänt på den helt och hållet och haft toppen av den längst ned. På det viset hade tårtan säkert sett betydligt mer jämn och rak ut än den gjorde nu.
Hallon mousse 
400 g frusna, tinade hallon
1 mask gelatinpulver
0,6 dl kallt vatten
2-3 dl vispgrädde
floursocker efter smak

Passera hallonen genom en sil, kasta bort det som blir kvar i silen.
Lös upp gelatinpulvret i vattnet, låt vätskan stelna. Lös upp det sedan över kokande vatten.
Blanda gelatinvätskan i hallonpurén och låt purén stå kallt en stund så att den tjocknar lite.
Vispa grädden tills det bildas mjuka toppar. Blanda ner purén lite i sänder medan du fortsätter att vispa.

Blanda i floursocker efter smak.

Fyll tårtan och låt tårtan stå kallt några timmar innan du spacklar och dekorerar.1 kommentar:

Rebecca sa...

Gud så underbar!! Färgerna är vekrligen underbara :)