söndag 19 maj 2013

En rosa tårta


I helgen hade vi finbesök av min familj från ungern. Självklart skulle det bli en tårta till fikat. Tyvärr misslyckades jag med att lägga på det vita sockerpastalocket, så tårtan blev inte alls som jag föreställt mig.

Nu när jag testat att baka några tårtor och varierat mellan att spackla tårtan med grädde och smörkräm så tror jag mig ha kommit på att locket är lättare att få fint när man spacklar tårtan med smörkräm.


Jag hade helst bakat en chokladtårta men eftersom varken min mor och min sambo gillar choklad fick det bli en regnbågstårta med enbart rosa bottnar fylld med en blandning av grädde och jordgubbssylt. Det kunde varit lite mer fyllning mellan de nedre bottnarna kände jag.Jag använde mig av engångsformar från ÖB som har storleken 17 cm i diameter.

Detta är receptet jag följde:


6 st tårtbottnar (17 cm i diameter)
225 gram smör, rumstempererat
3,75 dl strösocker
5 äggvitor från stora ägg, rumstempererade
4 tsk vaniljsocker
ca 7 dl vetemjöl (liiite drygt)
3,75 tsk bakpulver
3,75 dl mjölk, rumstempererad

Pastafärger för färgning.

Vispa smör och strösocker poröst. Häll sedan i äggvitan lite i taget samtidigt som du vispar tills smeten är väl blandad. Sikta ner vaniljsocker, mjöl, salt och bakpulver i en bunke. Varva därefter med att sikta ner mjölblandningen och mjölken i smeten samtidigt som du rör om.

När du har en jämn smet tar du fram 6 lika stora skålar. Fördela smeten jämt i de 6 skålarna. Jag vägde min smet för att få lika mycket i alla skålar. Sedan färgsatte jag smeten med pastafärg från Wilton som heter Rose. Pastafärg är extremt dryg så till den ljusaste botten tog jag bara lite färg på yttersta spetsen av en tandpetare. I den mörkaste gick det åt tre tandpetare med färg så långt upp det gick. Det fina med den här smeten är att den kommer ut nästan i samma färg från ugnen som när du stoppade in den.

Jag smorde mina engångsformar med flytande smör innan jag hällde i smeten.

Grädda mitt i ugnen på 175 grader, 20-25 min.


2 kommentarer:

Linda sa...

Sagolikt vacker tårta, även om den inte blev alls som du hade föreställt dig... ;)

Unknown sa...

halloj vilken underbar skapelse!!!
helt fantastisk.