torsdag 4 april 2013

Ta bättre foton! korrigera färgen i Photoshop

Genom åren har jag varit med och sökt ett antal dt-platser. Efter varje misslyckande har jag försökt att analysera mina tillkortakommanden och försöka utvecklas genom misslyckandet. Numera söker jag inga dt-platser, jag försöker istället skaffa ett duktigt designteam till mitt eget företag, Momas. Här är några saker jag själv vill ha av mitt designteammedlemmar och som jag vet att andra tillverkare - stora som små - och butiker också tittar efter.

1. Håll vad du lovat, både avseende mängd av alster, utseende och tider.
2. Visa att du är engagerad!
3. Skapa vackert och försök lyfta fram det material butiken/tillverkaren säljer.
4. Ta bra foton av dina alster!!!! I detta inlägg bjuder jag på ett av mina bästa tips i Photoshop!

Att ta bra foton av sina alster är det många som glömmer bort är min erfarenhet, men om du ser dig omkring på de riktigt framgångsrika i branschen eller tittar i vilken tillverkarblogg som helst så ser du att där inte förekommer dåliga foton. Alla bilder är helt perfekta. Alltid.

Faktum är att när du söker en dt-plats har du i regel EN enda chans att fånga ägarens uppmärksamhet. I den hårda konkurrens som råder om de mest eftertraktade platserna kommer absolut ingen bry sig om att titta bortom ett dåligt foto och se ett vackert alster. Förmågan att återge sina alster digitalt är kanske det absolut viktigaste i en dt-uttagning. Personligen skulle hellre ta en medioker scrappare som tar fantastiska foton på sina alster än en duktig scrappare som inte kan fota sina alster.

Några fototips för att bli bättre:

  1. Fotografera ditt alster i en fin miljö med någon vacker bakgrund. Har du inget vackert kan du ta några fina scrappapper och ett par dekorationer, eller varför inte gå ut i naturen?
  2. Fota i dagsljus, använd inte blixt.
  3. Ställ in kamerans vitbalans om det är möjligt.
  4. Ta många foton. Någon blir säkert bra.
  5. Ta närbilder på detaljer ur en annan vinkel. Luta ditt alster eller luta kameran så att lagren eller annat som skapar dimension i ditt alster framträder.
  6. Om du absolut bara vill ha ditt alster på fotot: Lägg alstret på golvet (om det är en layout eller kort), ställ dig rakt över det och ta kortet. På det viset slipper du linsförvrängning och sneda kanter.
I vårt nordliga land är det inte sällan så att vi ändå måste fota, trots att det inte finns någon dagsljus. Mitt tips är då att du ställer vitbalansen till lampsken eller ljusrör, beroende på vad du har, och fotar utan blixt med något högre isotal.

Att korrigera fägen är inte speciellt svårt i Photoshop. 

Så här enkelt är det:

Originalfotot ser ut så här: Ganska gult och helt klart taget i lampsken.


Jag förutsätter att du  har Photoshop och att du öppnat ditt foto där. Tryck nu ned tangenterna CTRL och L. I Mac använder du cmd och L.Nu visas denna skylt på skärmen. Klicka nu på den pipett som är markerad, dvs den som är ljusast längst till höger. Du får en pipett nu istället för muspekare. Klicka på det som i ditt foto skulle varit vitast. I mitt fall är det pappret runt motivet. 


Voila! Du har plötsligt perfekta färger. Ibland kan du få testa dig fram till en yta som verkligen är vit. Om din justering blir för stor kan du alltid genast gå till menyn Edit och välja "Fade levels". Här kan du välja hur mycket mindre vitt du vill ha fotot. 

Innan du publicerar ditt foto eller skickar det till en dt-uttagning är det alltid en god idé att öka skärpan. Det gör du under menyn Filter och Sharpen och Sharpen. 

Motivet ovan har nyligen lanserats av Whimsy Stamps som gummistämplar. Hos www.momas.se hittar du samma motiv i digital version. 

Inga kommentarer: