tisdag 30 april 2013

Glad Valborg!

Glad Valborg! Eller är det Grattis kungen man ska säga idag? Jag kan inte låta bli men jag tycker det är mysigt när bussarna kör med flaggor, det är nästan folktomt på T-centralen och de flesta verkar vara lediga eller jobba halvdag. Det blir helgstämning. Inte blir det sämre av att det är våren vi firar in och skickar iväg vintern. 

I helgen passade jag på att baka två små chokladbottnar av det där underbara receptet jag hittade för ett tag sedan. Det blev alldeles lagom att dela satsen på två i min lilla form som jag tror mäter ungefär 15 cm. Dessutom blev båda bottnarna lika bra trots att smeten fick vänta ganska länge på att bakas ut. 

Därefter har dekorerandet varit en flerstegsprocess på grund av en massa andra omständigheter jag inte ska gå in på nu. Ett av dem var dock att jag blandade frysta bär med grädde som sedan rann ut ur tårtan när jag lade på de andra bottnarna. Inte så lyckat. Jag fick helt enkelt ta bort gräddrinnet och hälla ner lite gelatin. Det funkade perfekt vilket gjorde mig riktigt glad, för det var även gott. Ända tills jag läste dagens rubriker om hur farligt det kan vara med frysta bär och att de helst ska K O K A S !?!?! först! Frysta, kokta bär? Seriöst??? Nä då får det nog bli kål eller liknande i nästa tårta. 


Här har jag klätt den fyllda tårtan med smörkräm. Det var inte så svårt att få den så här jämn och fin då själva botten är ganska kompakt och ger en fin form på tårtan.

Lycka!!! Jag lyckades för första gången någonsin (ha ha, detta är fjärde tårtan med SP jag bakar) få locket att sitta fint utan veck i botten. Jag vet inte om det berodde på att jag bestämde mig för att lyckas eller för att tårtan är så  liten. 

Jag beställde en pytteliten mönsterroller. Enligt beskrivningen skulle den skära ut vågmönstret upptill. Jo tack, visst gjorde den det om man kavlade SP:tillräckligt tunnt, det är bara det att då gick det inte att lyfta den från underlaget utan att den gick av i mitten på varje hjärta. Jag antar att om man betalar lite så får man just lite. 

Prickar av sockerpasta
Jag har velat göra en prickig tårta från första början men det är inte förrän nu jag listat ut vad jag kunde använda som hålstickare. 


Prickig tårta med kort från Momas Lil shop of stamps
Kortet gjorde jag i helgen, jag hade faktiskt inte minsta tanke på tårtan när jag gjorde den, eller vice versa.

Jag kan inte påstå att rosetten blev särskilt bra trots att jag gjorde flera försök, men jag hade helt enkelt inte tålamod just då att fortsätta prova. 


Inga kommentarer: