torsdag 23 augusti 2012

Två älsklingar


Igår fanns mitt alster och en tutorial på hur man gör de här blommorna i bloggen på Spellbinders. Där kan du se hela layouten som handlar mestadels om Elsa.

När jag gjorde layouten hade Elsa varit sjuk två veckor. Vi hade just kommit hem från Animalen och hade goda förhoppningar om att hon snart skulle bli frisk även om det fanns ett gnagande tvivel inom mig redan då. Jag har haft katter förut, men jag har aldrig varit med om att katter blivit så här sjuka och så länge som Elsa varit. Hon har förvandlats från en pigg kattunge till en katt som sover hela dagen och släpar sig fram till sin matskål. Någonstans inom mig anade jag att det här fotot kanske är det sista som togs på en frisk Elsa.

Igår insåg vi med full kraft och så säkert det kan bli att den där vaga aningen jag hade redan då tyvärr inte bara är en aning. Elsa kommer att dö. Det enda som återstår nu är att ha styrkan att åka iväg och göra den sista resan med henne, innan hon dör av sin sjukdom, ett alternativ veterinären inte rekommenderar och ett alternativ ingen av oss kan leva med. Vi måste välja mellan pest eller kolera och vi måste välja utifrån hennes väl och ve. Igår när veterinären frågade om vi ville låta henne somna in redan då valde vi det fega alternativet, vi valde att ta hem henne, ha henne intill oss och vänta några dagar, vänta över helgen. Idag undrar jag om det inte var det sämre alternativet. Inte bara för henne utan för oss också.

Elsa har inte fått någon diagnos. Veterinären säger att det är misstänkt Fip. Men när hon säger misstänkt räknar hon upp allt som tyder på att hon har rätt och jag förstår att hon har rätt för jag har själv googlat och sett symptomen som beskrivs. Elsa har dem alla.

FIP står för Felin Infektiös Peritonit har jag läst mig till. Katter smittas av ett virus som kallas Corona. Detta virus är ofarligt och kan finnas i kroppen en lång tid, hela livet kanske. Hos vissa katter muterar viruset och utvecklas till FIP, en sjukdom som varken kan botas eller diagnostiseras med säkerhet, inte förrän vid obduktionen. Ett antal prover har tagits på Elsa, och de tillsammans med hennes symptom och det faktum att hon nu fått tre olika sorters penicillin samt prednisolon utan resultat, pekar på att det är misstänkt. Mycket misstänkt. 

Det spelar ingen egentlig roll vad det är Elsa lider av. Hon kan också han en kronisk sjukdom, men resultatet blir ändå att hon får leva med de symptom hon har och det är inte ett liv för en katt. Hon har gått ifrån att med lätthet hoppa upp på kylskåpet och ta ner magneterna för att leka (vi har ett högt kylskåp) till att knappt kunna hoppa upp på soffan utan att ramla ner. Det är inte ett värdigt liv för en katt som vår Elsa. Vi har fattat det svåra beslutet att låta henne somna in. Kanske blir det redan imorgon. Kanske blir det på måndag. 

Vår älskade katt... 6 kommentarer:

Leanne sa...

Oooh! That sneak looks gorgeous!

Becca sa...

Åh fy!
Det är nästan så att jag börjar gråta där jag sitter. Ett beslut man inte vill ta på en så liten katt.

Cath. sa...

Fina fina Elsa! Det är så sorgligt och orättvist! Vi blev alla så ledsna här!
Varma tankar från oss! <3

Hanna sa...

Nämen åh så ledsamt! Har varit med om samma sak med vår Måns för ett par år sedan och det är verkligen hemskt. Hjärtat blöder extra när man ser barnens sorg också:(
Kram

Hanna sa...

Försökte kommentera häromdagen men då ville inte min dator, tror jag -sorry om du får typ arton kommentarer från mig...
Fy så sorgligt med er lilla kisse...Vi gjorde samma sak med vår Måns för ett par år sedan och det var inte roligt...Och barnens sorg får ens hjärta att blöda extra:(
Kram på er

Annette sa...

Så otroligt sorgligt... Det är hemskt att vara med om något sådant här. Lilla missan som knappt hann påbörja sitt liv. Vissa väljer ju att avstå från en ny katt, för att inte drabbas av sorgen igen, men jag tycker ni gör klokt i att gå vidare. De som inte finns i livet finns ändå alltid med. Så känner jag för min första hund, sorgen efter henne kommer nog alltid att finnas kvar, men jag har valt att gå vidare och har ju Alice nu. Kram till er ♥