fredag 4 maj 2012

IKEA Hemnes make over - Projekt sovrum


Projekt sovrum fortsätter. Ni som är vän på FB har sett smygtitt på min omgjorda sänggavel. Nu har turen kommit till sängborden. Jag inhandlade två stycken IKEA Hemnes sängbord i svart (självklart INNAN det blev Family-pris på dem) och gav mig på dem med färg, sandpapper och lasyr.

För att få den här slitna effekten behöver man vit fästgrund att måla med först. Därefter Beckers elegant lackfärg matt i färgerna Jannike och Pontus. Jannike är den sandfärgade och Pontus den grönblåa. Dessa färger har jag målat i två lager ovanpå fästgrunden. När det torkat gick jag loss med sandpappret och slipade på valda ställen, eftersom bordet nu har fyra olika färger kan man med viss försiktighet slipa fram allt ifrån vitt, svart och obehandlat trä vilket ger en riktigt läcker effekt tycker jag själv.

Jag är ju dock en scrappare och nöjde mig inte med att sandpappra. När jag var nöjd med slipningen började jag "chalka" kanterna. Till det använder jag täcklasyr för utomhusbruk i färgen svartbrun, som jag tog på en fuktig disktrasa och använde ungefär med samma teknik som när man chalkar kanterna på en layout.

Avslutningsvis fick hela bordet ett lager mattlack för att skydda det och se till att allt slit och smuts sitter där det ska. Själva bordsskivan fickt vå lager lack.

Den vackra knoppen kommer från Indiska.

Nu fortsätter projekt sovrum med ommöblering, byte av gardiner, nya sänglampor, en ny klocka, nya textilier på kuddarna och även nya tavellister. Vad gäller lampor vill jag helst köpa begagnat, och jag vet exakt var, tyvärr är det bara 15 mil dit och de har endast öppet på lördagar. När det gäller gardinen ska jag bara byta tillbaka till de jag hade innan i spets och avseende textilier går jag till Panduro och kommer välja av deras Tilda-tyger. Var jag hittar en gammal klocka vet jag inte riktigt ännu. Tavellisterna finns på Ellos.
Så här ser Hemnes ut innan jag gick på dem med färg och sandpapper:

4 kommentarer:

Tanja sa...

Vad snyggt! Vilket jobb! Önskar att jag hade haft det tålamodet :)

Annette sa...

Så snyggt!! Du är så driftig, önskar jag var det jag med..! Kan du inte ta en tur ut till mig någon dag så kan du få tipsa om hur jag skall styla om här hemma? :) Kram och trevlig helg!

Lina sa...

Hej Monika,

sängborden blev väldigt fina! Kul att se!

Hälsningar,
Lina på Beckers färg

Lilla07an sa...

Den är fantastisk Monika! Mycket bättre än originalet. Och jag som tyckte du hade så fint i sovrummet innan. Men det är klart man tröttnar efter ett tag, så klart. Och färg är ju härligt :) Ska bli så spännande att se hur det blev sedan.

Kram /Maria