fredag 2 mars 2012

Tom Tits Experiment

Jag är inte direkt ett av Södertäljes största fans, men till och med jag måste erkänna att man lyckats riktigt bra med en sak, nämligen TomTits experiment. Vi åker dit alldeles för sällan, och varje gång vi varit där säger vi att vi måste åka dit oftare. Bättre, roligare och mer utvecklande heldag för ett barn får man nog leta efter, till och med om man gör som vi, låter dem experimentera och leka helt utan att försöka förklara eller undervisa.

Tom Tits är "först och främst ett pedagogiskt projekt. Det handlar om att öka kunskapen om- och intresset för naturvetenskap och teknik". Tyvärr har jag under de år vi bott här och Isabel gått på förskola och skola bara hört att de besökt Tom Tit en enda gång. Det säger ganska mycket om stadens prioriteringar tycker jag då Tom Tits Experiment faktiskt ägs av Södertälje kommun! Behöver jag säga att jag tycker det är under all kritik? Kunskapen ska ökas, men inte hos stadens egna barn tydligen, precis som om barnen just i denna stad har mindre behov av kunskap än andra barn... Ni hör väl ironin och sarkasmen här?

Tjejerna provade det mesta. Här var det kulor i en ram som skulle rulla.

Jag vet inte om det är en blivande nobelpristagare i kemi vi ser eller möjligen en Oscarsvinnare för det var bara vatten i glasen. Bästisens ansikte har jag suddat då jag inte bett om lov att lägga ut bilder.

För er som inte varit på Tom Tit så är det en gammal fabriksbyggnad i fyra plan som är ombyggd och man kan inte ta många steg innan man stöter på något nytt som måste testas eller ses.

Här doftar de olika dofter. Det är faktiskt ganska svårt att gissa sig till och med enkla saker som kakao och kanel.

Att fota är förstås inte lätt, barnen är i rörelse hela tiden och ljuset inte det skarpaste men jag gillar rörelsen i bilderna. Här testar de någon slags rullande manick.

Flaskorna stod åtminstone stilla och lät sig fotograferas.

Här slog de sina kloka huvuden ihop.

Kanske är det hjärnkirurg hon ska bli? Det skulle säkert behövas i den här familjen...

Kommer ni ihåg periodiska systemet? Jag hade ingen aning om att man än idag hittar nya grundämnen.

Här var det ett ihåligt mynt som skulle rullas ner i ett hål. Mycket fascinerande...

2 kommentarer:

Helen sa...

Ett helt fantastiskt ställe, vi var där förra sommaren och vi tyckte alla att det var väldigt kul:)

Monnah sa...

Jag älskar också Tom Tits! Trist att skolorna är så dåliga på att utnyttja det förträffliga stället, men vad finns det att bli förvånad över?