onsdag 29 februari 2012

Gult är fult?

Ja inte är gult min favoritfärg men när man ser de här papprena från October afternoon kan till och med jag få varma känslor för gul. För att inte tala om det turkosa, en färg jag på sista tiden fått lite av dille på, inte det mest skarpt turkosa utan det mer lite dimmiga.

Här är det självklart foto på min dotter som scrappats. Hon verkligen älskade den här klänningen och sa det flera gånger när vi hade köpt den. Det var knappt hon ville ha annat på sig, och ja, jag förstår henne. Hon var grymt snygg i sina prickar från D&G.

Apropå fotot... Jag måste erkänna att jag har ett litet problem. Jag stör mig något på alla dessa framgångsrika berömda så kallade scrapcelebriteter som förekommer i varenda tillverkarblogg, som skapar gudomligt vackert men likadant allihopa och som har så små, eller så utfrätta foton att det inte ens med bästa vilja går att se vad de föreställer. Nu är det kanske inte så att jag stör mig på själva divorna utan på den trend de sätter där scrappandet handlar mer om att visa dekorationerna än att dokumentera ett fotografi och en händelse. För mig är det en tråkig trend för så mycket som jag älskar att scrappa, så mycket älskar jag att ta ett riktigt bra foto, och då vill jag att det ska få synas och vara mittpunkten på en layout. Hur länge sedan hörde man frasen "fokus på fotot" i scrapsammanhang egentligen?

Vart har själva ursprunget i scrappandet tagit vägen undrar jag? Att bevara dagen och fotografierna till våra barn och kanske barnbarn? Fotona är mindre och mindre till storleken och man får allt oftare leta efter dem på layouten, ofta är de svartvita och nedtonade för att störa så lite som möjligt och journalingen existerar inte alls numera.

Men okej. Har man ett dt-uppdrag så är det faktiskt just det som är ens uppgift - att visa upp materialet och sälja. Och personligen ser jag ingen motsättning i att sälja och samtidigt bevara en historia. En duktig scrappare bör ju kunna göra båda delarna.Frågan är bara varför det är så många tillverkare som inte premierar den förmågan.

Å andra sidan... om jag funderar på varför jag skapar så handlar det mer om att skapa för själva skapandet och mindre om att bevara ett minne. Men att gå från det till att strunta helt i bilden och att försöka bevara en historia är kanske inte vad jag vill även om jag ofta scrappar just ganska meningslösa porträttbilder på Isabel, utan journaling och berättar istället historien bakom i bloggen. Men även om jag bara skapar för mitt eget nöje så påverkas jag av gällande trender och idag är modet att tona ned bilden och ge färger, klet och kladd, dekorationer och annat mer och mer utrymme.

Hm... nu undrar den som orkat läsa så här långt vad jag egentligen försöker säga. Ingenting. Bara en ganska svamlig reflektion på en dag som bara kommer vart fjärde år.


Om ni till äventyrs funderar på hur sjutton jag kan vara så bra på att matcha ihop papper så kan jag meddela att jag inte matchat dem själv alls. Det är Lilo på Mollys som plockat ihop ett dt-kit åt mig. Jag misstänker att det skarpa färgerna skulle vara en utmaning och prickarna plåster på såren, men tji fick hon. Jag ÄLSKAR både färgerna och mönstren. Farmhouse är helt enkelt ett måste för alla scrappare. Oavsett stil. 

 Stolarna i rader på ett av pappren är helt underbara!

Blombuketten hör inte till serien, den har jag skrivit ut från Graphics Fairy. Underbara de med.

5 kommentarer:

Lilo sa...

Såååå fint! =)

Lilla07an sa...

Jag gillar ditt svammel Moma. Det är värdefulla synpunkter du kommer med. Det är ju precis så det är nu för tiden. Mer fokus på produkter än berättelser och foton. Man rycks lätt med i trenderna och jag tror det är viktigt att stanna upp, titta i sina album utifrån den/dem som kommer se dem när vi inte finns mer. Vad vill vi föra vidare, berätta om den tid vi lever i. Nu ska jag inte fortsätta på svammeltråden här utan istället berömma dig för den fina layouten. Jag tyckte personligen det pappret var lite för gult och lite för stora prickar för att vara enkelt att scrappa med. Men du har lyckats ypperligt!!!

Susie Bentz: My Time to Play sa...

I love your style...great layout! I am also a big fan of The Graphics Fairy!

Sylvia Blum sa...

This is such an awesome page, Monika! I especially LOVE the close ups - TFS!!!
Sylvia xx

Lovely Linda sa...

I love your style Monika - there is so much to see but the eye is drawn to the photo - a smorgesbord for the eyes! Very inspiring! {{{hugs}}}