söndag 18 september 2011

Modebloggen för kärringar undrar...

kappor


Inför varje vinter de senaste tre åren har jag brottats med exakt samma problem. Att köpa en vinterkappa som är varm och snygg. Min kravställning är ganska enkel och jag tror inte jag är helt galen heller. Jag vill ha en kappa som ser något sånär bra ut, som är fodrad med något varmt som står emot 10-15 minusgrader om jag har en varm tröja under och som är lång nog för att nå ner till stövelkanten på ett par knähöga stövlar.

Jag har två sådana kappor idag. Den ena i fuskpäls, den andra i dun. Båda har sett sina bästa dagar. Till för cirka fem år sedan var sådana kappor inte ovanliga i butikerna, snarare tvärt om men sedan hände något och plötsligt finns kappor av ovanstående modell i ett överflöd. Det är korta pälsar i alla färger och modeller, det är korta figurnära kappor i alla möjliga tyger och det är slutligen, hör och häpna, LÅNGA figurnära kappor i ylle.

De korta kapporna och jackorna göre sig inte besvär en morgon då jag vaknar och det är 12 minusgrader ute. Som bekant är mina kjolar, i likhet med rådande mode, korta, mina byxor (i den mån de existerar) är ofodrade och långkallingar modell långben är helt uteslutet. Jag vet inte hur det är med er andra som gillar att klä er kvinnligt, men trots denna säregna smakriktning är jag en helt vanlig människa som faktiskt måste vistas utomhus när jag väntar på tåg, tar mig till bilen, tar mig till tunnelbanan och så vidare. Och dessutom, märkligt eller inte, föredrar jag att varken förfrysa knäna eller ådra mig diverse sjukdomar av underlivskaraktär...

Ja ha, men så vad är problemet då med den långa yllekappan kan man undra? Inget mer än att jag skulle behöva köpa en eller två storlekar större för att få plats med en eller två yllekoftor under om den ska fungera i minus 10-20 grader. Och då kan jag lika väl rulla fram, för att inte tala om att den figurnära modellen knappast lär vara figurnära och snygg då.

Så jag bara undrar... Hur tänkte ni nu, kär Lindex, Kappahl, H&M och alla andra butiker och kedjor? Jag menar, de tre nämnda har ju faktiskt en gång startat i Sverige även om de numera är internationella och borde därför känna till den svenska vintern.

Eller är det månne så att alla som ritar kläderna för dessa kedjor bor den kalla årstiden på varmare breddgrader och har glömt allt vad vinter heter? Eller ska man helt enkelt inte vara snygg när det är kallare än minus 10? Vilket det ju som bekant numera kan vara ganska många månader i rad.

Nej, jag skulle tro att det helt enkelt handlar om ekonomi. Varför sälja en knälång kappa för 1999 kr när man lika väl kan sälja en som är 20 centimeter kortare för samma pris? Fast varför ska jag då investera i en svindyr kappa jag bara kan använda ett par månader när det är lagom kallt och inte de andra 3-5 månaderna?

Och så undrar jag fortfarande hur jag ska få ihop ekvationen 20 minusgrader, pendeltåg som inte går, korta kjolar eller ofodrade byxor och ett jobb där jag faktiskt träffar människor både inomhus och utomhus...kappor minaOvan är vad jag hittat som avlägset påminner om något jag vill ha. Den vänstra fuskpälsen tycker jag är en aning tantig till och med för mig. Kappan i mitten är säkert varm, men ser ut att vara en väldigt figurnära modell. Risken finns att jag kommer att se ut som en flodhäst i korvskinn i den. Dessutom känns den en aning dyr för 2999 från Nelly.com. Fuskpälsen till höger tycker jag ser urläcker ut på modellen, hon är förstås smal och vacker, vilket inte ens avlägset påminner om de ord som beskriver mig. Den kostar också 2999 kr men är från Haléns, något som får mig att tänka till både en och två gånger. Och kära Haléns, varför ska jag betala 65 kronor i frakt för ett plagg som kostar 3000 kronor förresten??? För att inte tala om den stora frågan, varför finns den bara i storlek 36???

Dessutom har jag blandade erfarenheter av fuskpäls. Den jag har nu, som behöver bytas ut, är inte speciellt snygg, jag känner mig som en lufsig björn i den, men den är fantastiskt varm och jag har hittills aldrig behövt frysa i den oavsett om det varit -10 eller -25 grader. Men det finns olika kvalitet på fuskpäls. Och Haléns är väl inte ett företag jag förknippar med kvalitet??

Jakten fortsätter...

7 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tycker att detta går att applicera på modet generellt just nu. Tunna genomskinliga tunikor, trekvartsärm? Hur värmer detta? Och så är det visst väldigt modernt med poncho just nu. Ett fint och mysigt plagg tycker jag, men ofta krävs det ju att man har en jacka eller liknande under, annars är man ju inte varm. Och många ponchos är tunna och väldigt glest stickade. Det kan man ju ha om man är inomhus hela dagarna, vilket jag i och för sig är, men ajg jobbar på restaurang så poncho är inte riktigt lämplig klädsel!
ninaerica

Monika sa...

Jag kan inte annat än hålla med dig. Det måste ju gå att göra kläder som är både snygga och varma. Men det är väl mindre ekonomi i det för tillverkaren.

Marja Seidemo sa...

Kul läsning! Jag går mest i byxor och har jackor till strax över knäna, skulle nog snava annars;-) Men visst håller jag med dig. Snygga varma jackor utan outdoorfeeling i bra kvalitét och bra pris..hmm..kan bli svårt..

Monnah sa...

Själv är jag tacksam över "över rumpan"-jacka från Didriksons som garanterat håller värmen och samtidigt har något slags passform. De har en lång modell som heter Thelma II, men jag gissar att den är för sportig för dig... Tror annars att den är tillräckligt lång.
http://www.didriksons.com/collection.asp?c=2&sizeId=2&usageId=&systemId=&typeId=5

Marie/Mison sa...

Men vet du - jag har lösningen på ditt problem - en överdragskjol från Dobson. Jag har såna byxor, och bor i dem vintertid. Man drar bara på över de vanliga "snygga" kläderna, och tar av framme på jobbet. Kanonbra! Här finns en för strax under 250 kr.

http://www.sportamore.se/produkt/15163-dobsom-comfort-skirt-w-svart

Annette sa...

Den högra kappan var ju så snygg! Men som du skriver, Haléns kanske inte har så bra kvalitet, men å andra sidan, kanske värt att chansa. Väldigt snygg på bilden i alla fall.

Ibland bryr jag mig om hur jag ser ut, ibland inte. Förra vintern hade vi - 30 grader hos oss under väldigt många dagar. Jag hade klipptid i Uppsala och jag var inte säker på att bilen skulle klara kylan, men ville inte missa min klipptid... Fåfängan... ;) Så jag tog min gigantiska overall som egentligen är en ridoverall i storlek XL. Stylisterna flinade litet åt mig när jag klev in som en Michelingubbe, men jag skämtade litet om overallen och det slutade med att jag fick skriva adressen till webbshopen där jag köpt den till ett par i salongen, haha :)

Carola sa...

Här uppe går många tjejer i såna där fodrade kjolar. Fast de har ofta täckbyxor under dem, så jag förstår inte riktigt poängen där. Å snyggt är det inte heller, även om de e smarta att ha om man vill ha kjol.
Själv använder jag aldrig kjol på vintern och "långfillingar" e mina bästa vänner nu för tiden. ;P