tisdag 4 maj 2010

Den röda Opeln

Bredvid mig på p-platsen rullar en röd Opel in. Jag behöver inte gå ur min egen bil för att genast uppfatta att Opeln är utrustad med en stereoanläggning som förmodligen är värd dubbelt så mycket som själva bilen. Föraren är av allt att döma av utländsk härkomst och definitivt inte i sina första tonår, den ålder jag vanligtvis förknippar med ljudvolym av detta slag. Han bolmar energiskt på en cigarett samtidigt som han med en hand nonchalant backar in på parkeringsplatsen.

Bakom honom… ja jag skulle velat skriva ”sitter” men det vore lögn, för ”står” är ordet. Bakom honom står två barn av betydligt yngre årsmodell än min egen Isabel.

För hans skull får jag hoppas att han har råd att betala böter den dag polisen faktiskt gör sitt jobb och kontrollerar att barn, som enligt lag har rätt att färdas säkert i bilen, åtminstone sitter fastspända. Man ska givetvis inte ställa krav på sådana ointelligenta och fullständigt onödiga säkerhetsdetaljer som bakåtvända bilbarnstolar eller bälteskuddar, som säkerligen uppfunnits av långt mindre intelligenta personer än föraren själv, personer som envist, mot allt sunt förnuft, hävdar att dessa oväsentligheter räddar liv. För barnens skull hoppas jag att polisen gör en kontroll innan det är för sent för dessa barn och de får betala med sina liv för sin faders intelligens som säkerligen står högt över alla anställda på Vägverket och andra lagstiftares. Men det är som jag, eller någon annan, alltid sagt, det är bara fegisar och dumhuvuden som använder bilbälten, håller hastigheten och kör nyktra... Tacka vet jag riktiga karlar! De kör med sina barns liv som insats och skryter om hur överlägsna de är de andra idioterna som investerat pengar i bilbarnstolar och annat tjafs, istället för att använda pengarna till en juste
bilstereo.

Sedan, by the way, får vi också hoppas att landstinget fortsätter att subventionera hörselhjälpmedel för barn även i framtiden, alternativt att stereoanläggningen betingar ett hyfsat högt värde på andrahandsmarknaden.

8 kommentarer:

Lilo sa...

Och att de stackars barnen slipper få lungproblem av röken... suck...
Läste du om busschauffören jag skrev om i ett blogginlägg? Konstiga människor det finns!

Nelbel sa...

Where I live, new laws have just been passed. It is illegal for drivers with children as passengers to smoke in the car.

Monika sa...

Linelle, Where do you live? I think it´s a great law!

Monica sa...

Ja, vad ska man säga? Du säger det så bra här. Det är som jag brukar säga till min man. Det spelar ingen roll om du är den bästa chaufför/cyklist/slalomåkare i världen. En dag kanske du råkar på den drulligaste som finns, och då är du nog rätt glad över att hjälmen (eller vad det nu är) sitter på.

Nelbel sa...

Hi Monika, I live in New South Wales, a state of Australia. The law is only in our state and came into affect on the 1st of July, 2009. By the way, I just love your work!!

Mrs X sa...

Så himla bra skrivet!!! Jag fattar inte hur man kan vara så oansvarig! Men jag tror tyvärr att det förekommer lite här och där, har själv även sett det med egna ögon. Fruktansvärt!
Gillar också lagen som Linelle nämnde - helt suveränt!!

Kram Helén

Sanna F sa...

Ja det är helt galet hur en del (inte) tänker!!!
KRAM KRAM

Ett Vitare Hem sa...

Åh jag har sett detta jag också och inte bara män här utan kvinnor också, herregud det är ju det dyraste, finaste man har, kan man då inte se till att de är så säkra och trygga som är möjligt i en bil sen att de riskerar sin hörsel och blir passiv rökare gör mig än argare.....som du skriver hoppas polisen snart haffar honom och andra som gör samma sak....
Ha en finfin dag!
Kramis/LenaS