fredag 1 januari 2010

DigitaltIbland är det ganska avkopplande att skapa digitalt. Det är underbart att kunna ösa på dekorationer lager efter lager utan att behöva bekymra sig om hur bulkigt det blir eller hur j*kla jobbigt det är att peta i de där öljetterna och få rosetterna att sitt rätt. Dessutom kan jag aldrig sluta att inspireras av denna frihet, det finns mängder med dekorationer och detaljer att hämta från den digitala världen om man bara ger sig själv en ärlig chans att åtminstone titta på layouten istället för att konstatera att "jaha, det där var ju bara digitalt så det tittar jag inte mer på för den kan inte alls jämföras med det riktiga scrappandet".

Jag är ganska säker att många pappersscrappare tänker så när de ser digitala layouter. Och nej, jag håller med er. Det digitala kan på flera områden inte jämföras med pappersskapande. Avseende teknik och möjligheter har det ju självklart stora skillnader. Digitalt skapande kräver avsevärt mycket mer tekniskt kunnande av den som skapar om man är mån om detaljerna. Det är inte alls som många tror att en digital layout tar betydligt kortare tid, mina gör det definitivt inte!

Vad som däremot är likt i det färdiga resultatet är att en vacker layout, oavsett om den är digital eller inte, innehåller ett eller flera foton, en harmonisk färgsammanställning och en väl avvägd komposition där foton och dekorationen passar ihop tillsammans, storlek och proportioner ger ett stilfullt intryck och förmår fånga betraktarens intresse och leder ögonen in i bilden. Jag som har både digitala och papperslayouter i min blogg, galleri och i mina album kan berätta en sak för er som tror att skillnaden är så oerhört stor... för en oinsatt betraktare finns i ingen skillnad värd att nämna.

5 kommentarer:

Petraso sa...

Åhhhhhhhhhh så vacker! Både Lo och din dotter!

Lilo sa...

Jag förstår inte alls hur man får till digitala layouter. Försökte ju terrorisera dig med frågor om det, men jag är för blond tydligen. Däremot knycker jag gärna idéer från digitala att använda på papperslayouter. =)

Monica sa...

Så där ser det inte ut då jag scrappar digitalt! :-) Fast å andra sidan är ju hela min stil så grafisk att uttrycket är helt annorlunda också när jag scrappar med papper och lim. Fina, fina lilla I! Gott nytt år och kram till dig.

maybe*mej sa...

hellllooo. nä jag håller med dig. jag älskar att både digiscrappa och göra det på riktigt... men det tar minst lika lång tid då man gör det i psp... men man slipper ju dra fram alla saker ... samtidigt är det kul att kunna både och .. det roliga med att digiscrappa tycker jag är att sedan göra ett fotoalbum av det som man sen får hem i bokform.. Dina layouter är i allafall jättefina. både scrappade och inte.

Theresa/Tette sa...

Håller helt och hållet med. För mig tar det precis lika lång tid att göra en LO från scrap som vid vanlig scrapbooking. Den "kreativa processen" är ju densamma så jag är precis lika omständig ;-) (flytta på dekorationer, välja papper, omplacera kort och text, allt minst 100 ggr...).

Moma, du är verkligen helt suveränt duktig på att digiscrappa också och LO är superfin. Har du sett att Shabby Miss Jenn har ett DT-call förresten (visslar och tittar lite snett nedåt)... Alltså bara som ett litet tips ifall tiden finns.

Stort tack för din förfrågan om glitterasken och för publiceringen på AOS idag.

Kram Tette