torsdag 29 oktober 2009

Lek i PhotoshopDet här är en av mina favoritfoton, taget för flera år sedan. Idag fick jag en Photoshopfråga via mail (Tack Camilla för den!) och eftersom jag inte kunde svaret var jag tvungen att leka lite.

Nedan har jag först ändrat ljusheten i fotot genom att gå på Image/Adjustments/Shadows highlights. Eftersom fotot är mörkt och jag ville ha en ljusare ton än vad som egentligen skulle vara normalt, så lät jag reglaget ligga kvar på 50, i normala fall räcker det att ställa highlights på 5-7 för att ljusa upp en bild som ovan. Med Shadows/highlights kan man på ett fiffigt sätt ljusa upp de delar av fotot som är mörkt utan att tvätta ur de ljusa partierna. Denna funktion finns i senare versioner av PS.

Därefter har jag justerat i det som på engelska heter Vibrance och också finns under Image/adjustments. Vibrance är en av flera funktioner som gör att du gradvis kan ta bort färg ur en bild eller göra färgerna skarpare. Man kan alltså få ett mellanting mellan svartvitt och färg.

I nästa steg ändrade jag i kurvorna så att kurvan som i vanliga fall är ett rakt diagonalt sträck från nedre vänstra hörnet till högra övre hörnet fick formen av ett tydligt S. Jag drog alltså i alla tre punkterna (även den mittersta).

Resultatet ser du nedan, men du behöver klicka upp bilden för att se den på riktigt. Hur jag gjorde de upprullade hörnen på fotot hittar du här.

2 kommentarer:

Camilla sa...

Det där blev riktigt bra! Tack än en gång för hjälpen! /Camilla

Theresa/Tette sa...

Verkligen superläckert kort - och inställningar gör sig så himla bra på en vinter bild och med de rosa färgerna!

Tack för bra tips.
//Tette