tisdag 28 april 2009

Påskbilder
Det är tröttsamt att jobba och nu när det är vår försvinner helgerna utan någon scraptid. Att redigera foton däremot går att göra trots att hjärnan är degig. De här fotona har jag redigerat med hjälp av ett filter som heter Color FX Pro från Nik Software. Funktionen jag använt är "Monday morning". Det är nog favoriteffekten i det här fina programet.

Förutom ovan nämnda program har jag också en extra funktion som sambon fixat åt mig. Jag vet inte om det är ett program eller en plug-in men den är speciellt avpassad till min kamera och skärper upp fotona på ett helt magiskt sätt (heter Automate - Canon 350 D CS Pro) . Det använder jag på precis vartenda foto eftersom det fungerar betydligt bättre än Photoshops egen funktion för skärpa. För övrigt kan jag passa på att ge ett tips om du justerar skärpan i dina bilder själv. Oavsett vilken funktion du använder ska du alltid först göra om storleken på bilden till den slutgiltiga storleken (tex 10x15 cm i 300 dpi). Därefter behöver du visa bilden i 100% på skärmen, även om det innebär att du inte ser hela bilden. Det är först då du ser hur skarpt slutresultatet blir. Det är nämligen ganska enkelt att överskärpa en bild och på det viset få fula linjer i den. Sedan kan man hävda att man har en riktigt bra kamera och bilderna inte behöver skärpas, men det är fel. Alla digitala bilder mår bra av att skärpas till lite. Gör du det inte manuellt och skickar in bilder för utskrift så gör faktiskt alla företag det automatiskt åt dig, men om du skriver ut själv så missar du den servicen och behöver alltså göra det själv.

Fotona ovan är tagna i påskas. Vi hade ju kanonväder så det blev en hel del lek ute med mormor och grannbarnet för Isabel. På fotot längst ned är det Isabels kusin som är med och det är så härligt att se hur bra de kommer överens, helt annat än jag och min kusin när vi var barn. Det är bara så synd att lilla A alltid är upptagen med annat när vi kommer till stan.

3 kommentarer:

Emma sa...

Helt fantastiska foton!! Och söta I blir så bra på vartenda ett :)
Ja, eftersom inte all snö är borta hos oss än, så hinns det scrappas lite... Men snart är det bara till att pyssla med trädgård, skrapa och måla när än tillfälle finns... Med tanke på det sistnämnda så kan jag inte påstå att jag ser fram emot sommaren med enbart förtjusning... ;)
Kram!!!

Cath. sa...

Helt underbara foton!!!

Anonym sa...

Otroliga foton! Så där skulle jag också vilja göra - önskar jag kunde mer om bildbehandling...