måndag 20 april 2009

Hjälp, har jag gjort bort mig nu?

Nje, inte jag men TV 4 kanske?

Varje dag spolas mängder med medicinrester ut via våra avlopp och hamnar i därigenom i vårt dricksvatten eller som gödsel på vår matjord. Mycket av resterna hamnar i avloppet den naturliga vägen, dvs efter att de passerat genom människors mag-tarmkanal. Det finns dock en del rester som hamnar där på grund av att människor i oförstånd spolar ner gamla mediciner i toaletten istället för att lämna tillbaka dem till Apotket där de hör hemma. För varenda kotte (trodde jag i min enfalld) kan ju räkna ut att det kanske inte är så miljövänligt eller ens nyttigt att få i sig en massa mediciner via dricksvattnet som man inte har behov av, som redan passerat både avloppssystemet och ett och annat system ett okännt antal gånger.

Faktum är att det inte alls var länge sedan miljömyndigheterna i Stockholm övervägde att avråda gravida från att dricka kranvatten just på grund av den stora mängd av kemikalier från mediciner som finns i vårt dricksvatten och som inget reningsverk i världen kan råda bot på.

Tv 4 värnar om miljön. Det första man ser på deras hemsida är en stor gul ruta med tips om hur man kan bli mer miljövänlig.

Så förlåt om jag blir lite förvirrad men… kära TV 4. En stilla undran från en som inte förstår bättre… hur vore det om ni började med att bli miljövänliga själva? Man behöver inte komplicera det hela med att byta till lågenergilampor eller liknande, nej för er del skulle det faktiskt räcka med något så enkelt som att inte sända program och lägga ut dem på webben där man rekommenderar folk att på fullaste allvar kasta ner Alka Seltzer (en värktablett) i toaletten för att göra rent. Vad är det för fel på Mr Muscle, Ajax och Vim frågar jag mig?

Kanske det vore på sin plats att göra ”Rent Hus” så att säga själv innan man börjar komma med pekpinnar åt andra? Eller är det möjligen så att ni druckit för mycket Evian och därför inte fått i er tillräcklig dos av Alka Seltzer för att lindra den tankeförlamande huvudvärk ni verkar lida av?

Eller är det möjligen så att det är lite inne och trendigt att ha en gul ruta med pekpinnar om hur vi ska rädda jorden, men inte tillräckligt trendigt för att leva som man lär?

1 kommentar:

Lilo sa...

Jag är faktiskt väldigt duktig på att lämna tillbaka överbliven medicin till apoteket. Även om jag ibland springer runt med den i dagar i väskan innan jag kommer till skott. ;)
Kul det var att ses på träffen! Isabel är såååååå fin!!=) Hoppas vi ses snart igen. Kanske en middag? Jag ska bara kränga iväg det här huset först. ;)