lördag 14 februari 2009

Photoshoptrix

Det här inlägget kanske du känner igen. Det beror på att det skrevs innan jag var tvungen att stänga min blogg på grund av en psykopat. Nu vet jag ju att en del av mina läsare gärna återvänder till mina "Digital grundkurs" inlägg så jag publicerar det här inlägget igen. För er som inte redan besökt AOS-tidningen , ta gärna en titt där med, där finns en riktigt grundläggande grundkurs om digital scrapbooking.

När man scrappar vanligt så ligger ju inte skuggan exakt och symetriskt under papper och dekorationer. Ibland böjer sig foton uppåt eller något hörn får ett veck som inte går att ta bort. När man scrappar digitalt däremot så lägger Photoshop automatiskt en exakt skugga bakom varje objekt som man vill ha en skugga bakom.

Jag tänkte beskriva hur man gör en mer ”naturtrogen” skugga.

Börja med att öppna ditt foto och lägg det i ett separat lager. Lägg sedan till en helt vanlig skugga genom att högerklicka på fotots lager och sedan på ”Drop Shadow”. Jag brukar alltid ha inställningarna nedan. (vinkel 135, Distance 10, Spread 0, Size 10)Därefter separerar man skuggan till ett eget lager genom att högerklicka på den lilla ikonen längst till höger som symboliserar "blending options" på fotots lager. I menyn som öppnas då väljer man ”Crate layer”.Nu kan jag redigera varje lager separat. Jag börjar med att bearbeta fotot genom att välja ”Edit”, ”Transform” och ”Warp”


Nu får jag tassar på fotot som gör att jag kan böja kanterna på fotografiet till mjuka kurvor. Om jag innan jag valde Warp hade markerat en viss del av fotot så hade tassarna lagt sig endast i markeringen och när man drar i dem får man en begränsad och skarpare kurva.När jag fått den formen jag vill ha på fotot är det dags att göra likadant med skuggan. Nu gäller det att ha en föreställning om hur man tror att skuggan lägger sig och dra tills man är nöjd.

När man är klar kan man öka genomskinligheten på skuggan genom att dra i reglaget för opacity i lagerpaletten. Om skuggan känns för skarp kan man lägga på lite gaustisk oskärpa under menyn filter, Blur, Gaussian blur.

Så här blev det färdiga resultatet:


(foto: P Hukvist) Klicka på bilden om du vill se en större version.

1 kommentar:

Anonym sa...

tack för lektionen/instruktionen! Jag ska en dag lära mig mer om detta - så då kommer jag nog överösa dig med frågor och funderingar! ;) Ha en bra helg! Kramelikram!