lördag 17 maj 2008

Digital grundkurs - Filter och ludd

Även om man inte vill scrappa digitalt finns det en hel mängd med saker man kan göra med sina foton för att förändra dem. Men vågar man ge sig på en digital layout blir blir effekterna desto större.


På layouterna ovan har jag använt mig av funktionen ”feather” eller "ludd" i Photoshop för att tona ut kanterna och ge intryck av att fotona är lite genomskinliga.

Så här gör man:

  1. Öppna ditt foto, skala om till rätt storlek och se till att fotot och bakgrunden ligger på separata lager.

  2. Gör en markering ca en cm innanför fotots kanter.

  3. Högerklicka och välj ”Feather”.

  4. I skylten som kommer upp brukar det vara lagom att ange 40-60 pixlar.

  5. Högerklicka igen, välj ”Select inverse”.
  6. Tryck på Delete-tangenten. Tycker du inte att kanterna blir ordentligt uttonade kan du trycka på delete igen eller prova med att ange en annan siffra på radius i ”Feater”.

När man sedan flyttar över fotot till ett mönstrat, digitalt bakgrundspapper så får man den effekt ni ser i layouterna ovan. Man kan också förändra genomskinligheten av bilden vilket givetvis gör att bilden smälter ihop med bakgrunden ännu mer. Detta gör man i lagerpaletten, uppe till höger.

I Photoshop finns även en mängd filter. Själv använder jag ofta flera av dem efter varandra tills jag hittar den effekt jag vill ha. Man kan få bilder att se ut som om de vore stämplade, målade, kopierade i en gammal kopiator eller bara nötta av tidens tand. Det är ganska kul att leka med filtren och jag kan varmt rekommendera det.

På den här layouten har jag använt ett flertal filter på bakgrundsfotot för att få den "målade" effekten. Jag har också gjort bilden lite genomskinlig för att den skulle smälta ihop med bakgrunden.


Ett av mina favoritfilter finns under Distort och heter Diffuse glow.

Den använder jag ofta för jag är verkligen förtjust i effekten. Genom att ändra på inställningarna kan man kontrollera mängden av glöd och kornighet. Något som kan vara bra att veta är att ”glöden” får den nyans som du valt som bakgrundsfärg i verktygspaletten. Den färg som i grundinställningen är vit alltså.

Och så här blev min färdiga bild. Det enda jag ska göra nu är att försöka klona bort den skrikiga kassen som sambon bär på. Bilden skulle också vinna på att beskäras lite närmare så att skylten i bakgrunden försvinner, men det är en helt annan historia.


4 kommentarer:

Anonym sa...

Vad mycet snyggt man kan göra! Tyvärr har jag varken tålamod eller ork :/

Anonym sa...

Så underbara LO. Prinsessan Isabel är det finaste jag sett!
/Lene

Jag... sa...

Men du, inte hålla på såhär, jag har liksom inte tid att börja digitalscrappa OCKSÅ ;-)

KRAM på dig

Anonym sa...

Älskar verkligen dina lO:s de är heeeeeelt underbara!!! lägger du ut digitsla här oxå? för isåfall kan jag inte se nån skillnad (Y)