onsdag 9 april 2008

Prima Hybrid och hybrider i allmänhet

Jag har fått en hel del frågor om Prima Hybrid och om vad hybridscrap egentligen är. Jag tänkte därför berätta lite mer.

Prima Hybrid ägs av Prima som ni säkert redan listat ut. Det som är lite svårt att hålla isär är att Prima Hybrid varken är en butik som saluför alla Primas fysiska produkter eller en butik som säljer vanliga digitala kit (även om det funnits sådana kit i butiken tills helt nyligen). Prima Hybrid ska istället vara, och håller just nu på att utvecklas, till en butik och produktlinje där man säljer digitala produkter som är anpassade till Primas fysiska produkter. I nuläget är det inte de helt nya linjerna som får digitala coordinates utan de linjer som är ungefär ett år gamla.

Som Prima Hybrid Flower Girl ska man alltså promota de digitala produkterna tillsammans med de fysiska.

Jag tänkte ge ett exempel på hur Prima tänker.


Det här är en liten sneakpeak på en layout jag håller på med. Jag skulle kunna skriva ut den och använda den som den är, men om ni tittar noga ser ni att den digitala ramen runt bilden har swirls inritade. De swirlsen matchar Primas Say it in chrystals – swirls perfekt. Meningen är alltså att kunna använda ramen som en mall, skriva ut den med bilden och sedan bara klistra på kristallerna. Jag har dock skalat ner ramen så mina swirls kommer att hamna lite bredvid dessa. Jag kommer också att fortsätta att dekorera layouten med andra saker.

Personligen tror jag att Primas satsning ligger helt i tiden och jag är helt övertygad om att flera tillverkare kommer att följa efter. Några av er kanske känner igen företaget Adornit, de har just lanserat en digital site (http://adornitdigital.com/index.php). Om inte annat så ser man i nästan alla shoppar som säljer digitala kit material som är anpassade till fysiska produkter, som tex quickpages (en sida som redan är dekorerad och layoutad med plats för foto) och templates (hjälp för att göra sin egen layout mycket enkelt) till alla möjliga chipboardalbum som finns på markanden. Tillverkarna kommer definitivt att haka på för i USA är trenden stor och det finns pengar att tjäna.

Så vad är då hybridscrapbooking kan man undra?

Många tänker förmodligen att man måste vara riktigt duktig på bildbehandling, ha stort intresse för digital layout och ha en A3+ skrivare.

Fel, fel, fel som Magnus och Brasse skulle kunna säga.

Det här är faktiskt en hybridlayout.

Jag har helt enkelt laddat ned monogramalfabetet med M-et från Prima Hybrid, anpassat storleken på det, färglagt det i PS (bara för att jag är duktigare på det än på att måla) och sedan skrivit ut och klippt runt kanterna. Vips har jag besparat mig ett antal kronor för monogramalfabetet finns att köpa som clearstams och då kostar varje bokstav lika mycket som hela digitala alfabetet gjorde.


Även detta är en hybridlayout (material från Skaparlusten). Här har jag kört bakgrundspappret genom skrivaren och skrivit ut en digital ram till fotot (som ni ser skulle man lätt kunna skriva ut den här lon i en vanlig a-4 skrivare eftersom den är uppdelad i så många bitar). Det krävde inte större kunskap i digital bildbehandling än att öppna dokumentet och ladda skrivaren med papper (vilket iof visade sig vara nog så svårt, men det är en annan historia).Det här är en mer ”avancerad” hybrid. Här har jag redigerat fotona, lagt dem ovanpå ett digitalt bakgrundspapper och även lagt på en digital overlay (rankorna runt kanten). Sedan har jag även skrivit ut huvudfotot separat för att kunna få lite djup i layouten och använt digitala papper som dekorationer. Den här layouten ser ganska avancerad ut men fortfarande talar vi om ganska basic bildbehandling som de flesta klarar av och faktiskt redan har gjort.

Inte så svårt va?

Så varför ska man hålla på med hybrid egentligen?
För mig handlar hybridscrapbooking om att sammanföra det bästa av två världar och riva gränser. Ingenting är längre omöjligt, det handlar bara om ändra sin kreativa process och förutse alla steg i förväg. När man väl får in den tanken är det plättlätt. Även om man inte gillar datorn och även om man absolut inte vill scrappa digitalt. Har man öppna sinnen kan man använda digitala element utan att lämna sitt vanliga pappersscrappande för ett ögonblick och dessutom spara en slant eller två. Det handlar också om att vara öppen för ovanliga lösningar och allt som oftast, hitta ovanliga element att dekorera med.

En sak kan jag nog garantera, hybridscrapbooking är här för att stanna och trenden bara växer.

Allt digitalt material från Prima Hybrid och Nitwit collections.

5 kommentarer:

Henrietta sa...

Mycket intressant läsning!
Kram Henrietta

Jag... sa...

Aha! Tack för den infon! Låter ju inte helt dumt det där!!

Anonym sa...

Det later ju jatteenkelt, men det kommer aldrig vara latt att vara sa DUKTIG som Du ar! Du ar fantastiskt inspirerande hur osm helst!!!

Evelina sa...

Verkligen spännande att få veta lite mer. Det var så mycket mer än jag trodde. Låter jättekul, men kanske inte så bra just nu när min dator och skrivare är osams ;-)

Carina sa...

Helt kär i den pastelliga
den är ju helt fantastisk